Värmebesparing

Det finns mer att göra för att spara energi: Här här några enkla handfasta tips för hur boende minskar sin konsumtion.

Spara värme och energi i ditt hem är enkelt om du följer några grundläggande riktlinjer. Inte bara sparar det pengar, det är också en bra sak för miljön. Här är en checklista med tio enkla tips för att hjälpa dig minimera energiförbrukning och maximera värme i ditt hem. Påminn era medlemmar om detta i era utskick!

Tio enkla tips för att spara värme

  1. Möblera med omsorg

Undvik att placera möbler eller gardiner som kan blockera element eller radiatorer. Använd gardiner som isolerar väl men inte hindrar värmeöverföringen från elementen. Använd persienner under kalla nätter för extra isolering.

  1. Vädra effektivt

Stäng av termostaterna innan du vädrar för att förhindra onödig värmeförlust. Vädra snabbt och med korsdrag, och aktivera sedan värmen igen.

  1. Eliminera läckor

Fönster och dörrar som inte är helt täta kan vara stora energitjuvar. Installera tätningslister och se över kranar och andra potentiella småläckor.

  1. Duscha istället för att bada

Duscha snabbt istället för att ta långa bad. Det sparar både vatten och energi.

  1. Smart temperaturhantering

Sänk inomhustemperaturen med en grad för att minska energianvändningen med upp till 5%. Håll det svalare i rum som sällan används, och överväg att sänka temperaturen i sovrummet för en bättre sömn.

  1. Energi på avstånd

Om du är borta en längre tid, sänk värmen och stäng av andra värmekällor som golvvärme och handdukstorkar i badrummet.

  1. Kökets roll

Utnyttja den värme som genereras från spis och andra vitvaror och undvik att använda köksfläkten i onödan, eftersom den drar ut värmen.

  1. Klä dig klokt

Klä dig i lager och använd tofflor för att behålla värmen och minska behovet av att dra upp värmen.

  1. Återanvänd värme

Om du har en bastu eller ett torkskåp, använd deras eftervärme för att värma upp andra delar av hemmet eller för att torka kläder.

  1. Diskning och tvätt

Vänta tills disk- och tvättmaskinen är full innan du kör dem. Detta minimerar antalet körningar och sparar energi. Vid handdisk, använd diskhon istället för att låta vattnet rinna.